Според списанието германският канцлер Taurus иска да изключи възможността Киев да

...
Според списанието германският канцлер Taurus иска да изключи възможността Киев да
Коментари Харесай

Шпигел: Шолц ще даде ракети Taurus на Украйна само след модификация, която изключва удари по Русия

Според списанието немският канцлер Taurus желае да изключи опцията Киев да нанесе удари по съветска територия с далекобойните оръжия Taurus, оповестява ТАСС.

Германското държавно управление изследва способи за доставяне на Украйна с крилати ракети Taurus с огромен обхват от запасите на Бундесвера (германските въоръжени сили) през идващите месеци. В момента се водят строго секретни договаряния с представители на отбранителната промишленост, написа списание " Шпигел ".

Според изданието германският канцлер Олаф Шолц желае изцяло да отстрани опцията Украйна да нанася удари по съветска територия с далекобойни оръжия посредством механически модификации на Taurus. Канцлерът е смутен от ескалацията на спора. През последните няколко седмици Министерството на защитата на Германия, съгласно изданието, се е обърнало към производителя Taurus с искане да включи уместно ограничаване за целево програмиране в крилатите ракети.

Такова ограничение на системата съгласно експерти е изцяло допустимо, само че ще отнеме няколко седмици. Както  обяснява " Шпигел ", Шолц има намерение да утвърди доставката на Taurus в Киев единствено откакто се убеди в техническата трансформация. Шефът на немското държавно управление обаче към този момент не таи фундаментални подозрения по отношение на тази концепция, показва списанието.

Тайните договаряния с промишлеността съставляват поврат в позицията на Германия по отношение на доставките на крилати ракети с огромен обхват на Украйна. Досега Шолц и Писториус постоянно са подчертавали, че ролята на Германия в даването на оръжейна помощ се вижда повече в противовъздушната защита и доставките на танкове. По същия метод в коридорите непрестанно се посочваше, че Берлин няма желание да доставя крилати ракети, до момента в който Вашингтон не трансферира на Киев оперативно-тактическите ракетни системи ATACMS. Сега обаче това условия към този момент не играе огромна роля, обобщава " Шпигел ". 

На 10 август новинарският портал t-online, базирайки се на източници от ръководещата коалиция в Германия, заяви, че немското държавно управление има намерение да разгласи доставката на крилати ракети с огромен обхват Taurus на Украйна „ в близко бъдеще “. Кабинетът на федералния канцлер Шолц, съгласно изданието, работи по въпроса за прехвърлянето на ракети с основните си съдружници, на първо място със Съединени американски щати.

Досега Берлин отхвърляше опцията да даде на Киев Taurus, чийто обхват на деяние доближава 500 км. Както написа t-online, командването на Военновъздушни сили на републиката утвърди доставката на ракети. Миналата седмица канцеларията на Шолц поиска от Министерството на защитата значима информация за Taurus, по-специално за техните ресурси от Бундесвера и възможните опасности при доставките и успеваемостта.

В края на май Киев изиска ракети Taurus от Берлин. Източници на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung означават, че украинският президент Володимир Зеленски е разискал този въпрос с немския канцлер в Берлин на 14 май. Преди това някои политици от Зелените, Свободната демократическа партия, опозиционния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, които бяха част от ръководещата коалиция, оповестиха нуждата от прекачване на ракети в Киев, само че социалдемократите бяха срещу.

Около 600 Taurus бяха закупени за Бундесвера преди 10 години. Тези ракети се считат за аналог на английските Storm Shadow, които към този момент са доставени в Украйна. Обсегът на деяние на германо-шведските ракети обаче е малко по-голям. Руската страна неведнъж е подчертавала, че доставките на Киев с оръжия от Запада и помощта за образование на украинската войска единствено удължават спора и няма да трансформират обстановката на бойното поле.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР